De kat uit de boom kijken

Veel mensen zullen zich hier vast in herkennen: Je meldt je aan bij een online community en kijkt de kat uit de boom alvorens jij jezelf durft voor te stellen. Jij wilt natuurlijk eerst weten hoe een community werkt voordat je mee praat met de diverse onderwerpen die onze maatjes beleven in het dagelijks leven. Zo ontmoette de redactie van Maatjes in Limburg een klein katje in de boom. Om haar een hand toe te reiken stond zij open voor een interview. Op een prachtige zomerse dag maakte wij kennis met Jessica Klein op het terras bij Grand café Jules te Kerkrade.

Jessica KleinJessica werd in februari 2020 lid van onze community. Een leuke single meid van 37 jaar en woont samen met haar 2 honden, 2 konijnen 2 bonte boeren (Senegal)
papegaaien en 4 naakt ratten in Kerkrade. Door haar aandoening (fybromyalgie) en posttraumatische stress stoornis (PTSS) is zij twee jaar geleden arbeidsongeschikt geraakt en dat viel haar enorm zwaar. Met name de sociale contacten die beperkt worden als je niet meer actief bent op de arbeidsmarkt. Een reden te meer voor Jessica om lid te worden van Maatjes in Limburg om haar sociale netwerk te verrijken.

In 2013 werd fibromyalgie bij haar geconstateerd en heeft nog enkele jaren in diverse beroepen door gewerkt tot dat haar lichaam zei: “STOP!”. Het is moeilijk te accepteren om met deze aandoening te leven.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. De klachten wisselen vaak, dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt, dan de andere dag. Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of bindweefsel te vinden dat de aandoening kan verklaren. De oorzaak is nog onbekend voor de medische wetenschap. Er zijn geen medicijnen om deze aandoening te genezen. Wel kunnen de pijnklachten verminderd worden met pijnstillers in combinatie met beweging en voldoende rust.

Wat is posttraumatische stress-stoornis (PTSS)?

Een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) is een lange, heftige stressreactie op een schokkende gebeurtenis: een trauma. Je krijgt last van constante stress en voelt je extra waakzaam. Je krijgt allerlei lichamelijke klachten. Ook voel jij je snel bedreigd en trekt je terug. Je verliest grip op je dagelijkse leven.

De kat uit de boom kijken

In ons gesprek gaf Jessica aan dat ze regelmatig de kat uit de boom kijkt. Het lukt haar steeds beter om nieuwe contacten te maken in onze community. Ook is Jessica lid van de WhatsApp 30+ groep waar ze gezellig mee praat met alle maatjes maar ook een beroep durft te doen als zij even niet lekker in haar vel zit. Ze geeft aan dat ze dit normaliter niet zo snel doet omdat zij het gevoel heeft dat ze niemand tot last wil zijn. De praktijk wijst gelukkig uit dat Jessica gehoord en gezien wordt. Ook ontvangt zij adviezen van haar nieuwe maatjes. Wat Jessica moeilijk vindt is om af te spreken met nieuwe maatjes. Dit is een drempel die zij soms te hoog vindt om te maken. Zij wil wel maar voelt zich onzeker. ‘Ik voel mij regelmatig onzeker en dit komt door mijn verleden’.

Pestgedrag

“Als kind ben ik vroeger veel gepest geworden. Je vraagt je af waarom ze uitgerekend mij moeten hebben. Wat maakt mij anders dan andere kinderen?” Dit zijn vragen waar Jessica nooit een antwoord op heeft gekregen net als vele andere kinderen die vroeger gepest werden. De gevolgen van het pesten ervaart zij nog in zekere maten. Het maakt haar onzeker in de dingen die ze doet en vraagt zich regelmatig af of je geaccepteerd wordt zoals je bent in deze maatschappij.

Hulp geven en om hulp vragen

Jessica is opgegroeid in een liefdevol gezin. In haar jeugd werd haar moeder ziek. Jessica heeft samen met haar zus een grote zorgtaak hierin volbracht. Een zware last waar je als kind eigenlijk niet belast mee wil worden. Uiteraard heeft ze haar moeder met veel liefde verzorgd. Jessica heeft hierdoor een bepaald overlevingsgedrag ontwikkelt, mede door het pestgedrag en de psychische klachten, waar zij uiteindelijk professionele hulp bij kreeg. Schema therapie heeft haar hierbij goed geholpen. De invloed van ervaringen uit haar jeugd en dagelijkse leven werden onderzocht. Zij leerde met deze therapie opnieuw voelen wat haar behoeften zijn en dat zij op een gezonde manier voor haar zelf leert op te komen. Hierdoor veranderde niet alleen haar gedrag, maar veranderden ook haar gedachten en gevoelens.

Nieuwe maatjes leren kennen

Jessica staat open voor nieuwe vriendschappen. Zij houdt van terrasjes pakken, wandelen, een dierenpark bezichtigen, uit eten en van haar huisdieren waar zij graag veel aandacht aan besteedt. Wil jij meer weten over Jessica of met haar in contact komen? Klik dan hier voor haar FB-profiel of stuur haar een berichtje via Messenger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *