Van Facebookgroepje naar non-profitorganisatie

Miquel heeft de community opgericht. Hij voelde zich eenzaam en wilde hier iets aan veranderen. Maar hoe verander je ‘even’ iets aan eenzaam zijn? 

Hij is een gedreven jongeman van 30 jaar en is opgeroeid in Zuid-Limburg. Na het afronden van een Master Hospitality Management en een Bachelor of Business Administration is hij begonnen aan verschillende banen in de hospitality-branche. Een sociaal beroep en toch is hij eenzaam. Hoe kan dat? Horeca is een manier van leven, je schikt je naar dit beroep en niet andersom. Je gaat niet om 17:00 uur naar huis, in de meeste gevallen begin je dan pas. Door de scheiding van zijn partner, drukke baan en de nodige depressies raakte hij in een isolement. In een isolement raken gaat vaak ongemerkt, maar hoe kom je eruit? Hoe maak je nieuwe vrienden als je de deur niet meer uit durft?

Miquel Thijs | Initiatiefnemer

Hij wilde iets bijdragen aan de samenleving. Hij kan wel klagen dat hij geen sociaal netwerk (meer) heeft, maar hij kan er ook zélf iets aan doen, toch? Hij begon een Facebookgroep die uitgroeide tot deze community. Zijn visie is dat je op een makkelijke manier, op zoek moet kunnen naar vrienden. Om een levenspartner te vinden zijn er genoeg verschillende soorten mogelijkheden, maar voor het vinden van vrienden niet. Dat is vreemd, toch? 

In september 2019 heeft hij de koe bij de hoorns gevat en actie ondernomen. Hij wilde er toen iets aan doen, hij was er klaar mee om zielsalleen thuis op de bank te zitten. 

Het was voor hem al snel duidelijk dat er behoefte was aan een community als deze. Er zijn andere initiatieven die ook prima werken, maar je moet je dan aanmelden, een afspraak maken, kennis maken met jouw hulpverlener en dan pas gaat het balletje rollen. Het is toch veel makkelijk om dit vanaf de bank te kunnen doen, toch? 

De groep groeide uit tot een gigantische community. Meer dan 600 maatjes hebben al hun weg naar ons gevonden.

Omdat de groep alsmaar groter werd, was het duidelijk dat ik een team nodig had. Zo kon hij ‘Samen strijden tegen eenzaamheid’, met zijn team.

Het team bestaat uit beheerders, bestuursleden, vertrouwenspersonen en ambassadeurs. Dagelijks strijden we nu sámen tegen eenzaamheid in Limburg.

Eenzaamheid is bij uitstek iets om met anderen te delen

Het besef dat je eenzaam bent

Het is natuurlijk leuk en aardig om op de bank te zitten en op zoek te gaan naar een maatje. Helaas, ze kloppen niet zomaar bij je thuis aan. Je moet er zélf energie in steken. 

Toch blijft het dan lastig om mensen te bereiken, durf je de stap wel te zetten om iemand te ontmoeten? Het is, zeker na een onzekere levensfase, een hele stap! Wanneer je beseft dat je eenzaam bent, is dit vaak niet zomaar even opgelost. Hier moet je zelf aan werken, tijd en energie in steken.

Hij begon met het organiseren van ‘uitjes’. Op deze manier zouden de maatjes elkaar tijdens een activiteit namelijk ontmoeten, waarna ze de basis van een vriendschap konden leggen. 

Maatjes Events was een feit en werd een maandelijks terugkerend begrip. Elke maand organiseren we events, exclusief voor onze leden. En het lijkt succesvol! Uit de reacties van de leden blijkt dat het inderdaad lukt om een maatje op deze manier te kunnen vinden.

Móet je dan meedoen aan Maatjes Events? Helemaal niet! Maar het is het wel een fijne opstap om nieuwe mensen te leren kennen. Maar ook eigen activiteiten vinden hun weg binnen onze community: onze maatjes organiseren zelf een picknick in het park of barbecue bij hun thuis. Maar ook een oproep plaatsen om één op één iets te ondernemen, behoort zeker tot de mogelijkheden! 

Nieuwsgierig geworden? Meld je aan en ontdek hoe wij samen strijden tegen eenzaamheid! 

Hij hoopt dat zijn initiatief eraan mag bijdragen dat jij je in de toekomst minder eenzaam zult voelen! 

Miquel Thijs | Trotse initiatiefnemer 

Abonneer je op onze nieuwsbrief!